lahana turşusu
bu sefer lahanaları doğradıktan sonra akşamdan tuza yatırdım .üzerine ağırlık koyarak sabaha kadar beklettim. tuzda yumuşadı lahanalar bidona basması daha kolay oldu. lahanaların yumuşarken bıraktığı suyu döktüm. . hem gazı gitti hemde daha çabuk döndü. resimlerle anlattım yapılışını . yapanlara afiyet olsun.
5 litre için:
1 çay bardağı turşuluk tuz
2 çay bardağı sirke biraz limon tuzu
gerisi su
hibiskus serbeti
1 avuç hibiskus
3 çorba kaşığı limon suyu
2 çubuk tarçın
4 litre su
2 bardak toz şeker
4 litre suyu bir kaba alın şekeri atıp karıştırın erisin yıkanmış hibiskus tarçın ve limon suyunu atıp 10-15 dk kaynatın soğumaya bırakın. sıcak içebileceğiniz gibi soğuk da tüketebilirsiniz. (soğuk içmenizi tercih ederim)
aroması tadı ferahlığı harika...
kabak çiçekleri
kurutmalıklar da hazır
kışlıklar hazır
1 portakal 1 limon ile 3 lt limonata
malzemeler çok basit ve doğal katkısız üstelikde bereketli.
püf noktası buzluğa atmış olduğum portakal ve limonları kullanıyorum.buzlukta yok ise kullanmadan önce 1 gece buzlukta bekletin. yıkayın ve kabuklarıyla birlikte rondodan geçirin. kabuklarının acılığı kesinlikle yok. suyu ve limon tuzunu koyup karıştırın. süzün . işte bu kadar. yapılışını resimlerle anlatmaya çalıştım. afiyet olsun.
malzemeler
1 portakal
1 limon
1 bardak şeker (şeker oranı ideal ama şekerli sevenler şekeri artırabilir)
1 tatlı kaşığı limon tuzu
portakal reçeli
portakalları 8 parçaya bölerek kabuklarını şeritler halinde ayırdım. ben portakalların en dış kabuğunu biraz bıcak ile soydurdum.sonra ipe dizdim. soğuk suda 2 gün beklettim. bu arada sürekli suyunu değiştirerek acısını giderdim. tencereye koyup üzerini geçene kadar şeker ekledim. yine üzerini geçene kadar sıcak suyunu koyup kaynamaya bıraktım.(eğer suyu az gelir yada azlırsa sıcak su ilave edebilirsiniz) şerbet koyulaşınca tencereden sıcak sıcak kavanozlara koyup kapağı kapatıp ters cevirdim.
afiyet olsun
mısır gevrekli çikolatalı kurabiye
çocukların çok sevdiği kahvelerin vazgeçilmezi bir
kurabiye. bu kurabiyeyi buzlukta yada buzdolabında saklıyorum. sıcakta
çikolatası biraz mayışıyor.buzluktan çıkarır çıkarmaz servis yapıyorum.
çikolatası erimeden hiç de tahmin edildiği gibi soğuk ve buzlu
olmuyor. her zaman hazırda bulunuyor. oldukçada bereketli. yemeside çok
zevkli tavsiye ederim.
malzemeleri aşağıda yapımını ise ayrıntılı şekilde fotoladım.
175 derecede kızarmadan pişirdim .
malzemeler:
kurabiyesi için
3 yumurta
1/2 su bardağı şeker
1/2 paket margarin(125 gr)
1 paket vanilya, kabartma tozu
2 paket mısır nişastası
(paketlerim büyüklüğüne göre değişebilir. kulak memesi kıvamına gelene kadar mısır nişastası)
sos:
250 gr sarelle
1/2 subardağı sıvı yağ 1 yemek kaşığı margarin
üzerine bir paket corn falkes (el ile parçalanıp ezilmiş)
kış geri geldi yuppiiiii
muhallebili incir tatlısı
malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı ceviz yada fındık
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
6 adat kuru incir ıslatılmış küp küp doğranmış. (isteğe göre arttırılabilir)
1 pk kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı tarçın
şerbet:
1,5 su bardağu su
1 yemek kaşığı nescafe, 2 yemek kaşığı şeker
muhallebi:
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
1 lt süt
3 yemek kaşığı toz şeker
50 gr tereyağ
piştikten sonra 1 paket toz krem şanti
soğan kebabı
yeni denemiş olduğum bir kebap. ben çok beğendim zaten
soğanı severdim içinde et olunca daha bir güzel oldu. deneyenlere afiyet
olsun
malzemeler: orta boy soğan, kıyma, karabiber tuz, nar ekşisi,su
ölçü vermedim herkes tepsisine göre ayarlayabilir.
yapılışı soğanları kabuklarını soymadan ortadan ikiye kestim. aralarına
baharatını koyduğum köfteleri yerleştirdim. üzerine çeyrek bardak nar
ekşisini suyla tamamlayarak 1 bardak ekşiliyi tepsiye döktüm fırına
verdim. pişmesine yakın üzerine ( sevdiğim için ) domates biber koydum.
haşhaşlı çörek
malzemeler
hamuru için : un ,su, tuz, maya
kullanacağınız tepsiye göre miktarlar değişebilir. ben bu tepsi için yaklaşık 1 kg un kullandım.
içine : dövülmüş haşhaş ve sıvıyağ
üzerine bir yumurta sarısı
yapılışı:
yumuşak bir hamur yoğurulduktan sonra mayalanmaya bırakılır. mayalanan hamur 3 bezeye ayrılır. bezeler yağ yardımı ile elle açılır. açılan bezelere haşhaş sürülür. şeritler halinde kesilir. kesilen seritlerden 3 er 4er üst üste konularak burgu yapılır tepsiye yerlestirilir. üzerine yumurta sarısı sürülerek 180 C kızarana kadar pişirilir.
peynirli rulolar
malzemeler:
1 su bardağı süt
1çay bardağı sıvı yağ
2 yumurta ( birinin sarısı üzerine)
1 paket maya( küçük paket instant)
tuz şeker, aldığı kadar un
arasına 50 gr margarin
içi :peynir maydanoz
bulamak için susam
yapılışı
bütün malzemeleri yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde etttim. hamuru 6 parçaya böldüm. servis tabağı büyüklüğünde açtım arasına yumuşamış margarini sürdüm ikinci hamuru üzerine koydum. üzerine meydanozlu peyniri sererek rulo yaptım. 6 hamurdan iki katlı 3 rulo yaptım . sonra ruloları dilim dilim keserek susama batırdım tepsiye dizdim. üzerine yumurta sürüp fırına verdim 180 derece kızarana kadar pişirdim
Fırında Kabaklı Tavuk
malzemeler:
(benim borcamım küçük olduğu için malzemelerim azdı. siz çoğaltabilirsiniz.)
2 adet kabak
300 gr tavuk
yarım bardak sulandırılmış salca yada domates sosu
kekik, karabiber, kırmızı biber, tuz, sıvı yağ
beşamel sos
2 yk.tereyağ
1 yk sıvı yağ
1,5 yemek k. un
1,5 su bardağı süt
tuz karabiber
üzerine kaşar peyniri
kabaklar fırın kabına dizildikten sonra bir fırçayla yağladım 190 derecede yarım saat kızarttım. ocakta sotelediğim tavukları beşamel sosu kaşarı üzerine döküp tekrar fırına verdim afiyet olsun.
saray helvası
malzemeler
2,5 su bardağı un
4-5 kaşık pudra şekeri
125gr tereyağı yada margarin
yapımı
unu tavada 15 dk kadar kavuruyoruz sonra altını kapatıp pudra şekeri ve yağı katıp karıştırıyoruz. kum gibi oluyor sakın telaşlanmayın. bir kabın içine koyup kaşıkla bastırıyoruz. buzdolabında yeteri kadar bekletip dilimleyip servis yapıyoruz afiyet olsun.
Bayat Ekmek Yoğurtlaması
tarifi:
1 bayat ekmek
1 orta boy soğan
2 diş sarımsak
1/2 çay bardağı süt
1 tane yumurta ve istenilen baharatlar
kızartmak için sıvıyağ
üzerine sarımsaklı yoğurt
salça (ben kırmızı biber kullandım)
malzemelerin hepsini yoğurup çiğ köfte gibi sıktım.kızarttım üzerine sarımsaklı yoğurt döktüm. afiyet olsun
Geleneksel Kış Hazırlıkları başlasın
bende uzun bir aradan sonra başladım ilk hazırlıklarıma. uzun oldu gerçekten . yeni bir memleket yeni insanlar alışmak kaynaşmak ..v.s.... sonunda burdayım yine
bu sene yeni bir ile taşındığım için taşınma esnasında kavanoz işinden biraz kurtuldum. o yüzden kışlıklarımı dolapta hazırlıyorum. taşınırken dolabıda boşalttığım için bol bol yerim var.
menemenlikler ve domates çorbası için yaptığım domates rendelerini paylaşmak istedim. menemenleri her zamanki gibi biber ve domatesleri kaynettıktan sonra kavanoz yerine porsiyonluk dondurup sonra buzdolabı posetine doldurdum. doğru buzluğa . porsiyonluk olmaları işimi kolaylaştırdı. yiyeceğim kadar dondurup sonra poşetledim.ayırma bölme parçalama işi olmadı. çorbalık domateslerde rendelendi kaynadı ve aynı işlemle oda poşetlendi. işte resimleri
mantıııı
evet bende mantı yapabiliyorum.gururla söylüyorum bende mantı yaptım.
çok güzel olmasada kayseriler gibi minik minik olmasada idare ediyor.
işte yapım aşamalararı ve benim mantım.
toz kremşantili kurabiye
malzemeleri oldukça basit olan bir kurabiye. tadı kavala kurabiyesine benziyor oldukça güzel ve pratik
malzemeler:
1 paket toz kremşanti
1 su bardağı sıvı yağ
3 su bardağı un
üzeri için :yarım çay bardağı pudra şekeri
bütün malzemeleri yoğurup istediğiniz şekili verip 200 derecede pişiriyoruz üzerine pudra şekeri tamamdır.
mürdüm eriği reçeli
şimdi tam zamanı olan mürdüm eriğinden reçel yaptım. aşağıda verdiğim
tarif üzerine fakat ben yarım kg erik kullandım. kendim için . denemek
isteyenlere tarif burada.
erikleri ortadan ikiye sonra tekrar ikiye kestim. akşamdan üzerine şeker
koyup sabaha kadar beklettim. sabah kaynattım. fakat şekere yatırdığım
zaman resim çekmemişim. reçel kıvamını alınca limon sıkıp kapattım
1kg erik
3 su bardağı şeker
yarım su bardağı su
limon
karışık turşu
ben lahana ,havuç, kelek, acur, kornişon, salçalık biber kullandım
1 litre suya ( ben 2 litre su hazırladım yetti)
2 fincan sirke
2 yemek kaşığı dolusu tuz
1 yemek kaşığı şeker kullandım
mini pizza
her zaman pizzaları büyük tepside yapıyordum fakat değişiklik olsun
istedim küçük 1 porsiyonluk yaptım. deneme amaçlı. bunu daha çok sevdik.
hatta yaparken resimledim ama yerken resimleyemedim. fotoğraf çekemeden
hepsini bitirdik. son kalan kızıın tabağındakileri çekebildim ancak :)
hamuru: un, tuz, biraz sıvıyağ
domates sosu: 2 domates, sarımsak, biraz salça, kekik
üzerine kaşar ve istenilen malzeme
tepsi kebabı
bu sıralar yemek olayına fazla girdim galiba ama bu boğaz durmuyor
anacım verdikçe istiyor ne yapayım. bu arada kiloları ne siz sorun ne
ben söyleyim.
iste tepsi kebabı
malzemeler
patlıcan, kıyma ,1 baş soğan, istenilen baharatlar ( pul biber, karabiber) tuz ,salca. sıvı yağ.
yapılışı
patlıvanları yıkayıp 3 parmak uzunluğunda kesip tuzlu suda bekletin.
kıymayı istenilen baharatlarla birlikte köfte yapın patlıcanların
arasına köfte gelecek şekilde sıralı dizin. patlıcanları fırçayla
yağlayın. üzerine ben fırında yaptığım için 1 çay bardağı salçalı su
döküyorum kurumaması için. 220 derecelik fırında yaklaşık 1 saat kadar
pişirin.
su böreği
ta ta ta tam
işte su böreği.
daha önce kayın valideme yardım ettiğim su böreğini ilk defa kendim
yaptım herşeyin yapımı tamamiyle bana ait. biraz zahmetli oldu ama
sonuca bakınca değdi. inanın kendimle gurur duydum. çok beğendim.
misafirlerimle birlikte afiyetle yedik. malzeme listesini ve yapım
fotolarını veriyorum. yapmak isteyenlere kolay gelsin.
4 yumurta
1 çay bardağı sıve yağ
tuz , alabildiği kadar un
iç malzeme
peynir, maydanoz,
aralarına sürmek için svı yağ ve eritilmiş tereyağı
hamuru güzelce yoğurup 14 beze yaptım ve 1 saat dinlendirdim.
7 beze sonra peynirli içi koydum üzerine 7 beze daha serdim.
fırına atmadan bıçakla ara ara deldim 180 derecede kızarana kadar pişirdim.
not:
ben ilk katı tepsiyi yağladıktan sonra hamuru haşlamadan direk koydum sonra üzerine haşlanmış yufkalrı serdim sıcak sudan çıkarır çıkarmaz soğuk suya koydum. suyu sürekli soğuk olacak şekilde değiştirdim
haşlama suyunu 7 beze haşladıktan sonra değiştirip yeni kaynar suda haşladım. hepsini aynı suda yaparsanız iş biraz zorlaşıyor. su ağırlaştıkca hamurlar parçalanmaya başlıyor.
ben tek olduğum için bezelerin hepsini açtıktan sonra haşlama işlemine geçtim. buda benim işimi kolaylaştırdı.
şöbiyet
bayram biter tatlı bitmez. daha doğrusu tatlı sevdası bende hiç bitmez.
denemek istediğim bir tarifti bu. yarın misafirlerim geliyor fırsat bu
fırsat denedim .oldu. sizede tavsiye ediyorum.
hem göze hem damağa hitap eden bir tatlı oldu.
malzemeler:
hamuru için:
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
bir çimdik tuz
1/2 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke alabildiği kadar un
200gr margarin
muhallebisi:
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı irmik
1 tatlı kaşığı nişasta
ceviz içi (ben fındık kullandım)
şerbet:
2,5 su bardağı su
2,5 su bardağı şeker
çeyrek limon.
yapılışı:
malzemeleri kulak memesi yumuşaklığında yoğuralım. 12 beze yapalım. 1
saat dinlendirelim. o arada muhallebiyi yapıp soğutalım. bezeleri tabak
büyüklüğünde açıp aralarına nişasta serperek üst üste koyalım. ve
merdaneyle hepsini birlikte açalım. kare kare kesip iç malzemelerini
koyarak kapatalım. üzerine ertilmiş margarini döküp 200 derecelik
fırında kızarana kadar pişirelim. ılıyınca şerbetini dökelim.
afiyetle yiyelim.
domates çorbası, fırında somon ve helva
bu akşam iftar soframızda domates çorbası ve somon balığı ve helva
vardı. oruçlu olunca insanın canı herşey çekiyor ya bizde o hesap akşam
neler neler yapıyoruz aklımızdan. neler neler yeriz diyoruz ama iftar
saatinde bir çorbayla kalkıyoruz sofradan. bu akşam eşimin canı balık
istedi bizde yaptık. allahım verdiğin nimetlere şükürler olsun. bu
akşamda karnımız doydu. afiyetle yedik.
tarif isteyenler için:
somon fırın için malzemeler:
1 somon balığı
2 diş sarımsak
zeytinyağı
tuz karabiber
2 defne yaprağı
sarımsakları dövüyoruz bütün malzemeleri karıştırıp balığı sosluyoruz. 1 saat bekletdikten sonra fırında 180 derecede kızarana kadar pişiriyoruz.
sarımsakları dövüyoruz bütün malzemeleri karıştırıp balığı sosluyoruz. 1 saat bekletdikten sonra fırında 180 derecede kızarana kadar pişiriyoruz.
domates çorbası için:
5 domates rendesi
2 çorba kaşığı un
tereyağ
5 su bardağı su
biraz salça
yarım çay bardağı süt
unu yağda kavuruyoruz üzerine salça verendelenmiş domatesleri
ekliyoruz. sonra suyunu ilave edip kaynatıyoruz. ocaktan indirince
sütünü döküp blenderdan geçiriyoruz afiyet olsun.
taze fasulyeler dolaba
kış hazırlıklarının başladığı şu günlerde ramazan dolayısıyla
hazırlıkları biraz erteledim.fakat köyden getirdiğim taze fasulyeleri
bayatlamadan hemen dolaba atmak istedim. çok değildi yapımı da kolay
oldu bu nedenle
taze fasulye
domates
yapımı :fasulyeleri ayıklayıp yıkadım. tencerede biraz rengini
soldurdum. üzrene doğranmış domatesleri katıp biraz daha kavurdum.siz
isterseniz domatesleri rendeleyebilirsiniz. soğuyunca buzdolabı
poşetlerine koyup dolaba kaldırdım.
kışın afiyetle yenmek üzere dolaba dizildiler.
marmelatlı çiçek kurabiye
malzemeler:
125 gr margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurta
2 su bardağı pudra şekeri
5 su bardağı un
1/2 kabartma tozu
1 paket vanilya
iç malzemesi
1 su bardağı hindistan cevizi
3 yemek kaşığı şeker
1 yumurta akı
1 yemek kaşığı marmelat( ben kızılcık marmelatı kullandım)
üzerini bulamak için toz şeker
hindistancevizli muffin
hep görüp beğenmiştim bu muffinleri ama yapmak bir türlü nasip
olmamıştı. artık gururla söylüyorum bende yaptım. bende muffin yaptım.
malzemeler:
3 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 kahve fincanı süt
1 kahve fincanı sıvı yağ
3 yemek kaşığı kakao
1 tatlıı kaşşıığğıı tarçıın
1,5 su bardağı un (yavaş yavaş katılacak)
1 paket kabartma tozu.
iç malzemesi:
1 paket (75 gr) hindistan cevizi
2 adet yumurta akı
1 çay bardağı pudra şekeri
üzeri için:
vanilyalı ve çilekli krem ole
yapılışı:
ilk önce iç malzemelerini karıştırın .
sonra keki klasik hazırlayın. muffin kaplarına 1 yemek kaşığı dökün tam
ortasına tepeli çay kaşığı hindistan cevizli içten dökün. üzerine tekrar
1 kaşık kek hamuru dökün. 200 derece fırında 20-25 dk pişirin ılıyınca
üzerine kremole ile süsleme yapın . afiyet olsun.
Bir taşla iki kuş
1. tarçınlı kurabiye
2. un kurabiyesi
malzemeler
1 paket margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı pudra şekeri
kabatma tozu, vanilya
aldığı kadar un
not: tarçınlı kurabiye için piştikten sonra hemen sıcağı ile pudra şekerli tarçın karışımına buluyoruz.
bohça kebabı, manisa kebabı
muhteşem bir yemek anlayışına sahip ülkemizin her köşesi bir başka
tarife yolculuk yaptırır insanı. bu güzel tad Manisadan. çok güzel bir
lezzet. herkese tavsiye ederim. ben tarifi cahide jibekten aldım ve aynısını uyguladım. sadece bezelye koymayı unutmuşum. sonuçtan çok memnun kadım.
tarif 6 kişilik benim kreplerin birini kızım yediği için 5 kişilik yaptım
Krep malzemeleri:
- 2 Yumurta
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
- 1.5 Su bardağı süt
- 1 şişe soda
- 2 yemek kaşığı yağ
- 2 su bardağına yakın un
- 500 gr küçük kuşbaşı et
- 1 büyük kuru soğan
- 3 adet yeşil biber
- 2 orta boy domates
- 1 su bardağı bezelye
- 1.5 çay kaşığı karabiber,
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- Tuz
- 1.5 su bardağı süt
- 1 tepeli yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz ve karabiber
- 1 yemek kaşığı tereyağı, yarısı zeytinyağı da olur
- 1 tatlı kaşığı salça
pancar
pancar ismini görünce sanırım herkes farklı farklı yemekler düşünmüştür.
buralarda yani Amasya ve çevresinde pancar denildiği zaman dağdan
bayırdan toplanan bu otlar gelir akla. bu otların hepsinin bir adı var
ama ben bunları evlendikten sonra gördüğüm için bilemiyorum. ama
pişirmesini öğrendim. çok da lezzetli.
yapılışını resimlerle anlatmaya çalıştım.
pancarlar yıkanıp ince ince doğranır. yağ soğan sotelenir. isteyen içine
kıyma veya pastırma kullanabilir. ben pastırma yerine sucukları ince
doğrayarak kullandım. pancarlar biraz soğanla kavrulur. suyu ve bulguru
katılarak pişirilir.
son aşama olarak sarımsaklı yoğurt üzerine dökülerek servis yapılır.
fırında tavuk
eşimin bizlere hazırladığı alüminyum folyo ile fırında tavuk.
eşim arada sırada mutfağa girip bize böyle güzel süprizler yapar.
bunlardan biride bu akşamdı. güzel bir yemek yaptı bize. bende fırsatı
kaçırmayıp bu güzel yemeği fotoğrafladım ve sizlerle paylaşmak istedim.
ellerine sağlık canım benim. ellerin dert görmesin.
bu güzel süprizlerinin devam etmesi dileğiyle....
portakal kabuğu şekerlemesi
uzun zamandır aklımda olan fakat bir türlü yapmaya fırsat bulamadığım
portakal şekerlemesi. portakalların zamanı geçmeden yapmak istedim
.benim yaptığım böyle oldu asıl tarifini buradan aldım bakmak isteyenler
cahidesultana buyursun
kokusu ve tadı enfes acılığı hic yok yoğum bir portalak aroması var.
ben nasıl bir sonuç alacağımdan emin olamadığım için 1 portakalın
kabuğundan denedim.sonuç mükemmel. tatlı sevenlere tavsiye ediyorum
muska böreği
hazır yufkadan yaptığım muska böreği. fazla resimleyemedim o yüzden kaba taslak anlatayım.
yufkaları şeritler halinde kestim içine kıymalı patateli harcı döküp
muska şeklinde sardım. sonra suya batırıp galeta ununa buladım doğru
fırına. işte sonuç
hafta sonu değerlendirmesi
hafta sonu hava çok güzeldi ailece piknik yaptık. bu arada biz hamarat
hanımlar güzel güneşli havaları kaçırmak istemeyiz. yapmakta geç
kaldığım kışlık biber ve patlıcan közlemelerini de aradan çıkarmak
istedim. biraz yorucu oldu. hem piknik hem közlemeler ama sonunda
bitirdim. artık kışın afiyetle yeriz.
beslenme saati başlasın
okulların açılışıyla beslenme saatleride açıldı. çocukların sağlıklı
beslenmesi adına beslenmelerini herzaman evden götürmelerine dikkat
ediyorum. fast food tarzı beslenmeyi onaylamıyorum. küçük kızım 2.
sınıfa gidiyor ama yine de beslenmeye devam diyorum. ve yaptıklarımı
sizlerle paylaşmak istiyorum.
yaşasın sağlıklı beslenme.
3-2-1 POĞAÇASI
benim gibi hamur kabartmakta zorlananlar için birebir tarif.
malzemeler:
3 kabartma tozu
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
tuz aldığı kadar un.
iç malzemesini dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. ben peynir kullandım.
UN KURABİYESİ
un kurabiyesinin tarifini daha önce kızım yaptığı zaman vermiştim
hazır yufka ile baklava
bayram geçti bu baklava nerden çıktı demeyin. eşim baklavayı çok sever.
bu sefer baklavayı ben yapayım istedim. hemen yapayım istedim. arkadaşım
müberra geldi. sağolsun açma ve büzme işlemlerini o halletti.bende
şerbet işini yaptım. kızartma işlemi bitince şerbeti sıcak döktüğüm için
istediğim çıtırlıkda olmadı ama yinede güzel oldu . bir dahaki sefere
inşallah daha iyi olur.
kızımın un kurabiyesi
malzemeler:
1 paket margarin
1 su bardağı sıvı yağ
1 yumurta sarısı
1 su bardağı pudra şekeri
1 kabatma tozu, vanilya
aldığı kadar un
irmik helvası
regaip kandili için yaptığım irmik helvası
malzemeler:
1,5 su bardağı irmik
100gr tereyağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı + 2 çorba kşıgı şeker fıstık vanilya
fıstıklar yağda kavurulduktan saonra irmik altın sarısı olana kadar
kavrulur. içine su+şeker+süt karışımı dökülür suyunu çekene kadar kısık
ateşte pişirilir. bütün komşulara dağıtılır
gün menüsü
bugün apartmandaki arkadaşlarla olan haftalık günümüz vaedı. gün
bendeydi. arkadaşlarım için bunları hazırladım. biz üç çeşitte karar
kıldık. ama arkadaşım Semra sağolsun. yinede revani yapıp gelmiş. etimek
tatlısını akşamdan yaptığım için onun resimlerini çekemedim. ama
diğerlerini yapılırken çektim. çok güzeldi. afiyetle yedik.
patatesli çıtır börekkuskus salatası
etimek tatlısı
limonlu revani
patatesli çıtır böreğin yapım aşamalarını çektim.
çiçek poğaça
malzemeler: 125 gr margarin, 1çay bardağı yoğurt, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı sirke, 2 yumurta, 1 kabartma tozu ,tuz, aldığı kadar un
iç malzemesi: peynir üzerine zeytin ve bulamak için galate
tiramisu
malzemeler:
1 paket kakaolu hazır kek
muhallebi:
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı şeker
1 yumurta
2 su bardağı süt
1 paket labne peyniri
ıslatmak için
2 tatlı kaşşığı granül kahve
1 fincan sıcak su
üzerine kakao
içli köfte böreği
iç malzemesi: kıyma, soğan, bulgur, salça, baharatlar. bunlardan güzel bir iç hazırladım çok az su koyarak bulguru pilav gibi pişirdim.
yufkaları 4 böldüm biraz yağlayııp ortadan katladıım. iç malzemesini koyup sigara böreği gibi sardım.
sarılan yufkaları önce yumurta akına sonra da galeta ununa buladım. fırında 200 derecede pişirdim.
içli köfte böreği
iç malzemesi: kıyma, soğan, bulgur, salça, baharatlar. bunlardan güzel bir iç hazırladım çok az su koyarak bulguru pilav gibi pişirdim.
yufkaları 4 böldüm biraz yağlayııp ortadan katladıım. iç malzemesini koyup sigara böreği gibi sardım.
sarılan yufkaları önce yumurta akına sonra da galeta ununa buladım. fırında 200 derecede pişirdim.
mısır ekmeği ve lahana sarması
uzun zamandır bu ikiliyi yememiştim. bizde kara lahana ve mısır ekmeği annem gelince pişer. oda yılda bir veya iki kere. bu sefer kendim yapmayı denedim.lahanalar annemin haşlayıp buzluğa koydukları.
mısır ekmeğini yaparken mısır ununun içine biraz buğday unu ve instant maya kattım. yoğurup küçük bezeler yaptım. parçalanıp kırık olmasıın diye. bir yemeklik olsun diye.
Midye tatlısı
midye tatlısını şerbetlememiştim. bayramda şerbetledim . nasılMidye tatlısı
Midye tatlısı malzemeleri.
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
bir fiske tuz
1 kabartma tozu
aldığı kadar un
açmak için nişasta
şerbet 3 su bardağı şeker, 3 su bardağı su, 1/2 limon
bu hamurdan 20 beze çıktı . 10 bezeyi üst üste nişastalayıp yerleştirdim. hepsini bir açtım. sonra rulo gibi sardım 2 cm genişliğinde kestim. diğer 10 bezeyide aynı şekide kestim.yan çevirip çay tabağı gibi açıp içine ceviz koyup kapattım 170 derecede kızarana kadar pişirdim.